חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

7 טעויות נפוצות של משקיעים מתחילים

מאת: שי באטון, רו"ח
"ספקולציה הינה מאמץ, ככל הנראה בלתי-מוצלח, להפוך מעט כסף להרבה. השקעה הינה מאמץ, שאמור להיות מוצלח, למנוע מהרבה כסף להפוך למעט".4 גישות של משקיעים
ישנן שתי גישות מכוונות שאנשים נוקטים כשהם מתחילים להשקיע נקרא להן: 1) גישת ה-"להתעשר במהירות", ו-2) גישת ה-"להתעשר לאט".

אולם מרבית האנשים אינם מודעים לכך, שיש שתי גישות נוספות: 3) גישת ה-"להתרושש לאט", ו-4) גישת ה-"להתרושש במהירות".

לרוע המזל, אחוז ניכר מבין המשקיעים, ואולי אף רובם, מוצאים את עצמם נוקטים את גישה מס' 4…

מטרת המאמר הינה לסקור מספר עקרונות שבאופן עקבי הוכיחו את עצמם כמתכון בטוח לגישת ה-"להתרושש במהירות". הימנע משבע הטעויות הנפוצות שעושים משקיעים בגישת זו:

  1. לקנות ולמכור אופציות כ-"מתחיל". התמזל מזלך ו-"עשית מכה" באופציות על ההתחלה? זה כנראה הדבר הגרוע ביותר שיכול לקרות לסוחר אופציות מתחיל. זה כמעט מבטיח שהוא בסוף יפסיד את הכל בכך שיחזור וימשיך לנסות לשחזר את אותה מכה, עד שלבסוף במקום "לעשות מכה" הוא "סופג מכה" כואבת במיוחד וכל כספו מתאייד.
  2. לשים את כל הביצים בסל אחד. בדיוק כמו אופציות, אם יתמזל מזלך פעם אחת, בפעם השניה והשלישית כבר כנראה שתפסיד. בסוף, כל הכסף יילך.
  3. לזרוק כסף טוב אחרי השקעה גרועה. לקנות עוד ועוד כאשר המחיר יורד – מה שנקרא בשפת המשקיעים "למצע". בהחלט שייך לרשימת ה-"אל תעשה". זו טעות אופיינית ונפוצה אצל משקיעים ששמו את מיטב כספם אחר השקעה גרועה וממשיכים להאמין בה ולקנות עוד, גם כאשר היא מאכזבת אותם שוב ושוב. במקום לצאת או להקטין את הסיכון – הם מגדילים אותו. הם יעשו הכל כדי להוכיח שהם צודקים – זוהי השקעה טובה! ואפילו אם קרה הנס, ופתאום אהבתם הנכזבת חזרה לחייך אליהם והתחילה לטפס מעלה, בפעם השניה שזה יקרה – הנס כנראה לא יחזור וגם לא הכסף הטוב שנזרק פעם ועוד פעם אחר השקעה גרועה.
  4. לקחת הלוואות כדי להשקיע בבורסה. זה לא שחוב לכשעצמו הינו דבר רע, אולם זהו בדרך-כלל סימן לאופי של מהמר. אם הינך מעוניין לקחת את הקריירה שלך כמשקיע ברצינות, התנער מכל סממן של הימור בגישה שלך.
  5. להשקיע במניות בעלות נפח מסחר דל. גם אם המניה תעלה לאחר שקנית, אם תתרחש בה מפולת יהיה לך מאוד קשה למכור אותה. במניות כאלו מספר הקונים מועט והם תמיד מבקשים לקנות במחיר נמוך בהרבה ממחיר השוק.
  6. להקשיב לטיפים מהדוד, השכן, בעל המכולת או בטוקבק באינטרנט – טיפים עוברים במהירות מפה לאוזן, ומתפשטים ממש כמו פירמידה. בדר"כ אותו "מומחה" שנותן לך את הטיפ קיבל את ה"מומחיות" שלו מ-"מומחה" אחר, וגם הוא לפניו וכן הלאה והלאה. וכמו בפירמידה, בדר"כ מי שראשון הוא מרוויח, והאחרים קונים את הסחורה שהראשונים בפירמידה מוכרים ברווח נאה…
  7. לסחור באמצעות הבנק. טעות נפוצה של רוב המשקיעים הישראלים, הינה השימוש בבנקים לצרכי מסחר או השקעה בשוק ההון. עמלות מופרזות, שירות גרוע, פקידים בסניפים בעלי ידע מועט. לא ניתן להעלות על הדעת אפילו יתרון אחד שקיים לבנק על-פני חבר בורסה שאינו בנק במסחר בשוק ההון. הבנקים מרוויחים הון-תועפות על בורותם של רוב האנשים. הימנע מטעות זו – אם ברצונך להיות משקיע רציני, עזוב את הבנק ועבור לחבר בורסה, בית-השקעות שזו מומחיותו.לסיכום: רוב המשקיעים אינם מודעים לשתי הגישות הנחבאות גישת ה-"להתרושש לאט", וגישת ה-"להתרושש במהירות". משקיעים שבוחרים בגישת "להתרושש מהר" בדרך-כלל חוזרים על אותן טעויות. מודעות לטעויות הללו, תעזור לך להימנע מללכת בגישה זו.

 

אודות הכותב:
הכותב הינו רואה חשבון, בוגר כלכלה וחשבונאות מאונ' בן-גוריון. מנכ"ל ומייסד משותף של Cash Flow Israel, המרכז הישראלי ליזמים ומשקיעים המפעיל מכללה ובה קורסים מגוונים בתחומים הפיננסיים והעסקיים